catering v Bratislave zažíva slávu v Ratatouille
Keďže sa nám v posledných dňoch roztrhlo vrece s týmto geniálnym francúzskym jedlom, rozhodli sme sa, že vám napíšeme recept. Ratatouille je tradičné francúzske zeleninové jedlo, ktoré je ideálne pre catering, pretože je chutné, zdravé a môže sa podávať teplé aj studené.
Ingrediencie:
- 2 baklažány
- 2 cukety
- 2 červené papriky
- 2 žlté papriky
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 800g konzervovaných paradajok (celé alebo krájané)
- 1 balenie čerstvej bazalky
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Postup:
1. Nakrájajte baklažány, cukety, papriky a cibule na stredne veľké kocky. Cesnak jemne nasekajte.
2. V hrnčeku alebo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte, kým cibuľa nebude mäkká a zlatistá.
3. Pridajte nakrájané baklažány, cukety a papriky do hrnca s cibuľou a cesnakom. Premiešajte a nechajte dusiť približne 10 minút, alebo kým zelenina nebude mäkká.
4. Pridajte konzervované paradajky a premiešajte. Ak používate celé paradajky, môžete ich trochu roztlačiť v hrnci. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
5. Nechajte ratatouille dusiť na miernom ohni približne 20-30 minút, občas premiešajte. Zelenina by mala byť mäkká a omáčka hustá.
6. Na záver pridajte čerstvú bazalku (nasekanú alebo celé lístky) a premiešajte.
Ratatouille môžete podávať teplé alebo studené, ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu či rybám. Pre cateringové podujatie môžete ratatouille pripraviť deň vopred a pred podávaním ho len zohriať alebo nechať na izbovej teplote. Ratatouille je tiež vynikajúcou možnosťou pre vegetariánov a vegánov.